Koodist kui sellisest

Mööda Internetti kolades kohtab tihti lehekülgi mille tehniline teostus on kaugel ideaalist. Ma ei räägi siin disainist – pole selle ala inimene. Räägin sellest kui korrektselt on HTML genereeritud ja kuivõrd ta vastab oma DOCTYPE deklaratsioonile. See ju teadupärast määrab ära selle kui korrektselt üks või teine veebisirvija lehekülge kuvab.

Üks hea vahend HTML koodi kontrolliks on HTML TiDY. Oma ala proffidele on heaks abivahendiks arendusserveritele paigaldatav mod_tidy. Seda ei maksa päris live-serveritele paigaldada kuna parsimine ja vigade näitamine võtab ikkagi mingi osa Apache jõudlusest maha…

Võtsin ette mõned Eesti ja (Eestis tehtud) maailma enimkülastatavad lehed (valik juhuslik… ausalt), et uurida kuidas on HTML koodi korrektsusega lood. Abiks on siis ametlik W3C teenus.

Resultaadid:

  • Delfi: DOCTYPE deklareerimata, 655 viga
  • Rate: DOCTYPE: HTML 4.01 Transitional, 916 viga
  • EPL: DOCTYPE: HTML 4.01 Transitional, 180 viga
  • Postimees: DOCTYPE: HTML 4.01 Transitional, 714 viga
  • Tehnokratt: DOCTYPE: XHTML 1.0 Transitional, 569 viga
  • Teller: DOCTYPE: XHTML 1.0 Transitional, 14 viga
  • Linnar: DOCTYPE: XHTML 1.0 Transitional, 11 viga
  • Skype: DOCTYPE: XHTML 1.0 Transitional, korrektne
  • Eesti: DOCTYPE: HTML 4.0 Transitional, 444 viga

Masendav (DOCTYPE deklareerimata, 73 viga). Osaliselt (vähemalt blogide osas) on see vabandatav sellega, et vastav blogi mootor ei viitsi korrektsusega hiilata. Aga ega minu blogi mootorgi seda originaalist ei teinud. Ja veel, üles on loetud vead. Peale nende on nendel lehtedel veel lugematu arv hoiatusi, mida ei loeta veaks.

Oma silmas palgi nägemise teemal ja mõningase uhkusega rinnas: lehekülg millelt seda infot loete on korrektne ja vastab XHTML 1.0 Transitional spetsifikatsioonile (tõsi küll on ilmselt vigane hostingu serveri locale fail sest ä täht märtsikuu nimes on vigane, seda aga küsitakse just locale-st).

P.S. Jah ma tean, et IE-ga on mu lehekülg aeg-ajalt paigast ära. Seda sellepärast, et IE pole võimaline korralikult interpreteerima CSS koodi. Muud veebisirviad millega olen testinud (Firefox, Opera, Safari jne) näitavad lehekülge korrektselt. Ja ma ei kavatsegi IE jaoks eraldi CSS-i teha.

Koodist kui sellisest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *