Hämmastavaid leide

Tegime need pildid umbes 15 km kaugusel Haapsalust, seega piisavalt kaugel merest. Siiski on tegemist hämmastava pildiga puhta liivaga luidetest mis asuvad metsade ja rabade vahel.

LuitedLuitedP8020452

Mis arvate, kus selline koht asub? Ja veel enam, kuidas kurat see sinna tekkis?
Vastan: tegemist on iidse mere kaldaga.

Palivere – Risti – Ellamaa on Läänemaa kõige silmapaistvam mandrijää servamoodustis. Oos moodustus üldise mandrijää taandumise aegsel ajutisel pealetungi perioodil umbes 11200 aastat tagasi, selle nn Palivere staadiumi liustikukeele serva jälg jätkub Paliverest üle Leediküla ja Ridala Puise neemeni ning sealt Väinameres saarteahelikuna Hiiumaal Kassarini. Palivere seljandiku nõlvu on kujundanud pea kõikide jääaja järgsete veekogude: Balti jääpaisjärve, Joldia mere, Antsülusjärve, Litoriina mere ja Limnea mere veed.

Palivere

Kuidas seda leida? Tallinn-Haapsalu maanteel keerata Paliverest paremale (Tallinna poolt tulles) ja sealt edasi vastavalt kaardil kujutatule. Või siis meie tulevasest kodust umbes 1,5 km mööda metsateed…

Hämmastavaid leide

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *